Srpski English Home
   
Misija Proizvodi Pakovanje Česta pitanja Kontakt    
 
  Misija  
  Proizvodi  
 

Mučenica

 
  Mistik  
  Intriga  
     
  Poklon pakovanje  
 

Ambalaža

 
     
     
  Pitanja  
  Kontakt
     
     
 

 

 
     
     
     
 

 

                                  

                                   

 

Mučenica

   

rakija šljivovica

   
     

Rakija šljivovica je nacionalno piće, jedna od najukusnijih i najizvrsnijih rakija koja već vekovima pleni sladokusce širom sveta. U narodu zvana Mučenica, ova se rakija proizvodila još u VII i VIII  veku od najplemenitijih sorti šljiva roda Prunus Domestica, autohtone  srpske crvene ranke i odomaćene čuvene požegače, koju su Sloveni doneli iz Turkmenije.

U krajevima gde je šljiva uspevala, rakiju je pekao svako za sebe, po sopstvenoj  "tajnoj" recepturi. Zbog toga je rakija nosila ime po donosiocu (domaćinu) - Mihajlova, Nikolina, Miloradova, Stojanova

Rakija šljivovica zauzima posebno mesto u srpskim običajima i folkloru. Za nju su postojala posebna mesta u starim fijakerima, njome se nazdravljalo rođenju,  prosidbama, venčanjima, slavama i njome su se  ispraćali  mladići u vojsku.Njeno nastajanje počinje sakupljanjem  zrelih šljiva,  a završava se višegodišnjim stajanjem rakije u hrastovim burićima.

Ovu rakiju treba piti  kao aperitiv u popodnevnim, ili još bolje večernjim satima, iako je mnogi za snagu i dobro raspolozenje piju čim se probude.

 

   
         
         
         

 

 

 

Srpski English Home